Zwembad schoenhoesjes is iets Europees

In een zwembad schoenhoesjes dragen is iets dat ik vooral in Europa ben tegengekomen. Voordat ik naar Nederland verhuisde, heb ik 16 jaar lang in de Verenigde Staten gewoond. Uiteraard heb ik samen met mijn kinderen vele keren een zwembad bezocht. Nu ik in Nederland woon merk ik dat er twee opmerkelijke verschillen zijn in de zwembad-etiquette in Nederland en de Verenigde Staten.

Zwembad schoenhoesjes: handig en snel in gebruik

In de VS heb ik nooit nagedacht over de schoenen die ik droeg of dat ik zwembad schoenhoesjes zou moeten dragen tijdens het lopen in het zwembad en niemand heeft me ooit gevraagd om mijn schoenen uit te doen of schoenhoesjes te dragen. In Nederland is het gebruikelijk om je schoenen of uit te trekken voordat je de kleedkamer of het zwembad betreedt (vaak moet je door de kleedkamer gaan om bij het zwembad te komen).  Er is een specifieke plaats waar iedereen zijn schoenen buiten de kleedkamer op een schoenenrek laat staan. Of je trekt die blauwe schoenhoesjes over je schoenen aan als je geen zin hebt om je schoenen en sokken uit te doen. Ze zijn snel aan te trekken en handig. Al ziet het er wat raar uit, maar je bent gelukkig niet de enige die ze draagt in zo’n omgeving. Je kunt ze overigens kopen via deze website: www.shop-van-manen-hygieneproducten.com/schoenhoesjes.

Hygiëne voorop

Zwemmers lopen op blote voeten of dragen sandalen, instructeurs dragen specifieke sandalen/schoenen of lopen ook op blote voeten. In het begin vond ik deze regel vreemd, maar nu ik er aan gewend ben, vind ik het geweldig. Het helpt om het zwembad schoon te houden en vrij van het vuil dat blote voeten kan beschadigen, en het helpt ook om de zwembadomgeving hygiënisch te houden.

Douchen voor het zwemmen 

In Europa is de competitieve zwemcultuur vergelijkbaar met die van de VS (d.w.z. dat niet veel competitieve teams zich douchen voordat ze erin duiken om te oefenen).  Als er echter een badmeester aanwezig is, zal hij of zij je in Europa op wijzen eerst te douchen. Het is ook in Nederland iets dat dringend geadviseerd wordt.