Hoe Hatha Yoga Nijmegen verbindt met New Delhi

hatha yoga nijmegen

Hatha Yoga is de meeste bekende vorm van Yoga, en is ook hetgeen de meeste mensen bedoelen wanneer ze het over ‘Yoga’ hebben. Het is waarschijnlijk de meest beoefende vorm van yoga. Tijdens een yogales wordt het lichaam in beweging gezet door het aanhouden van verschillende houdingen, de zogenaamde asana’s. Belangrijk hierbij is de combinatie van houding, mindset en ademhaling. Wie aan hatha yoga doet traint dus niet alleen zijn lichaam, maar vooral ook zijn geest. In het westen is dit de meest populaire vorm van Yoga, maar ook in India wordt het beoefend. Zo verbindt Hatha Yoga Nijmegen met New Delhi.

hatha yoga nijmegen

Asana’s zijn de basis van het yoga

Wie Hatha Yoga beoefend, ontkomt er niet aan verschillende houdingen te oefenen: niet zo gek, want de houdingen, of asana’s, zijn de basis van het yoga. Hatha Yoga kent 27 klassieke asana’s, maar in totaal worden er zo’n 170 asana’s gedoceerd. Deze hebben in het Nederlands (enigszins grappige) namen, zoals de omlaagkijkende hond of de halve god van de vissen. Ondanks de naam kunnen deze oefeningen voor beginners soms wel wat lastig zijn: een bepaalde houding aannemen is één ding, deze over een periode vasthouden is een tweede.

Beter in je vel zitten door lichamelijke en geestelijke oefeningen

Dit is dan ook waar het mentale gedeelte van Hatha Yoga een rol gaat spelen: door je te concentreren op hetgeen waarmee je bezig bent, door met je geest op je eigen lichaam te letten, kun je de yogahoudingen langer aannemen. Een belangrijke rol daarbij is ook weggelegd voor ademhaling en (zowel geestelijke als fysieke) ontspanning. Mensen die veel aan Yoga doen voelen zich niet alle fysiek soepeler en sterker, ze geven ook aan mentaal beter in hun vel te zitten dan voordat zij aan yoga deden. In India wist men dit al honderden jaren, in het westen begint het nu ook steeds meer door te dringen.