HIFU behandeling in Gent: van medicinale behandeling tot facelift

Chiropractor Tilburg

High Intensity Focused Ultrasound (HIFU) is een relatief nieuwe cosmetische behandeling voor huidverstrakking, die sommigen beschouwen als een niet-invasieve en pijnloze vervanging voor facelifts. De HIFU behandeling in Gent gebruikt ultrasone energie om de aanmaak van collageen te stimuleren, wat resulteert in een strakkere huid. HIFU is het meest bekend om zijn gebruik bij de behandeling van tumoren. In 2008 werd HIFU voor het eerst als cosmetische behandeling gebruikt. HIFU werd vervolgens in 2009 goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) voor wenkbrauwliften. Het apparaat werd in 2014 ook goedgekeurd door de FDA om lijnen en rimpels van de bovenborst en halslijn te verbeteren. Tegenwoordig maken veel mensen gebruik van deze behandeling om er jaren jonger uit te zien.

Een HIFU behandeling in Gent is veilig en effectief

Verschillende kleine klinische onderzoeken hebben aangetoond dat HIFU veilig en effectief is voor het liften van het gezicht en het verfijnen van rimpels. Mensen konden binnen enkele maanden na de behandeling resultaten zien, zonder de risico’s die gepaard gaan met een operatie. Tegenwoordig wordt de procedure ook gebruikt voor algemene gezichtsverjonging, tillen, strakker maken en lichaamscontouren. Hoewel deze behandelingen ook veilig en effectief lijken, heeft de FDA deze nog niet officieel goedgekeurd. Er is meer bewijs nodig om erachter te komen wie het meest geschikt is voor dit type procedure. Tot nu toe is HIFU een veelbelovende behandeling gebleken die facelifts zou kunnen vervangen, vooral bij jongere mensen die de risico’s en hersteltijd van een operatie niet willen.

De werking van een HIFU behandeling

De HIFU behandeling in Gent gebruikt gerichte ultrasone energie om de huidlagen net onder het oppervlak te bereiken. De ultrasone energie zorgt ervoor dat het weefsel snel opwarmt. Zodra de cellen in het doelgebied een bepaalde temperatuur hebben bereikt, ervaren ze cellulaire schade. Hoewel dit misschien slecht klinkt, stimuleert de schade de cellen juist om meer collageen te produceren. Dit is een eiwit dat structuur aan de huid geeft. De toename van collageen resulteert in een strakkere, stevigere huid met minder rimpels. Aangezien de hoogfrequente ultrasone stralen gericht zijn op een specifieke weefsel plaats onder het huidoppervlak, is er geen schade aan de bovenste huidlagen en aangrenzend probleem.

Voor wie is de behandeling geschikt?

HIFU is mogelijk niet voor iedereen geschikt. Over het algemeen werkt de procedure het beste bij mensen ouder dan 30 jaar met milde tot matige huidverslapping. Voor beginnende rimpels en lijntjes is een behandeling per 12 maanden voldoende. Mensen met een door zonlicht beschadigde huid of een hoge mate van losse huid hebben vaak meerdere behandelingen nodig voordat ze resultaat zien. Oudere mensen met uitgebreidere huidveroudering, ernstige huidverslapping of een erg slappe huid in de nek zijn geen goede kandidaten en hebben mogelijk een operatie nodig. De HIFU behandeling in Gent is dus vooral geschikt voor mensen in een vroeg stadium van huidveroudering.