Wil je je acne laten behandelen? Dit zijn de verschillende mogelijkheden

Acne kan een zeer vervelende aandoening zijn. Per persoon is het erg verschillend in hoeverre acne een probleem vormt en bij sommige mensen heeft het zelfs een belemmerend effect. Zelfs als acne verdwenen is kan het letterlijk sporen nalaten in de vorm van littekens. Zo blijf je er last van hebben lang nadat het probleem feitelijk verdwenen is en blijft het je beperken. Gelukkig is er een manier om hiermee om te gaan en een kans op vermindering of zelfs verwijdering van de littekens. Laserbehandeling kan uitkomst bieden.

Acne littekens laten verwijderen door middel van een laser behandeling


Acne behandelen met een laser is een zeer effectieve manier, waarbij de voorkeur het gebruik van een ablatieve gefractioneerde laser is. Een Erbium laser is hier een goed voorbeeld van. Het litteken weefsel verdampt en de gezonde huid wordt gestimuleerd. Hoe dit precies werkt? De laser richt zich op het water in de huid en zodra dit verdampt verdwijnen de littekens. Natuurlijk is dit een vereenvoudigde weergave en is een succesvolle behandeling afhankelijk van verschillende factoren. Grootte, diepte en plaats van de littekens spelen allemaal mee. Ook is het van belang dat er geen puistjes meer aanwezig zijn. 

Littekens te lijf gaan met een dieptereiniging


Een tweede type acne behandeling is een peeling, waarbij weer uit verschillende soorten kan worden gekozen. Bij een dieptereiniging wordt de huid manueel behandeld en wordt de acne verwijderd. Met een dun naaldje wordt een opening in de huid gemaakt en worden de mee-eters verwijderd zonder de huid te beschadigen. Door middel van een dieptereiniging worden ontstekingen verminderd en littekenvorming voorkomen. Gemiddeld zijn er meerdere behandelingen nodig om tot een gewenst resultaat te komen, al is dit per persoon verschillend. 

Een chemische peeling kan bij actieve acne én littekens uitkomst bieden


Als een dieptereiniging niet het gewenste resultaat heeft kan een chemische peeling worden gedaan. Dit kan zowel bij actieve acne als bij acne littekens helpen. Bij een chemische peeling worden vloeistoffen met een lage zuurgraad gebruikt, die ervoor zorgen dat de huid dode huidcellen afstoot. Zodoende vindt er een chemische reactie plaats, waardoor de huid zich gaat vernieuwen. Ook in het geval van (chemische) peelings zijn meerdere behandelingen nodig. Daarnaast is het mogelijk om peelings te combineren met andere behandelen om een sneller resultaat te bereiken. 

Neem de tijd voor je keuze én de behandeling


In alle gevallen is de huid zeer goed in staat om zichzelf te herstellen en de behandelingen zijn dan ook veilig. Wel is het belangrijk om je huid hiervoor de tijd én rust te geven die het nodig is. Het duurt even voordat mogelijke bijwerkingen zijn verdwenen en je huid laten ademen is geen overbodige luxe. Neem daarom de tijd om over een acne behandeling na te denken én kies het juiste moment uit om deze daadwerkelijk te laten doen. Acne behandelen kan een uitkomst zijn en je je mooie, egale huid teruggeven.