Wat is hielspoor
Hielspoor is een vrij onbekende aandoening aan de voeten. Het is een verkalking aan het hielbeen en kan vervelende klachten geven en het lopen belemmeren. Het is dan ook fijn als deze klachten snel verholpen kunnen worden. Maar hoe kun je hielspoor nu eigenlijk herkennen? En nog belangrijker, hoe kan het voorkomen of opgelost worden? Je leest het allemaal in dit artikel!
Hielspoor ontsteking
Als je last hebt van hielspoor is de peesplaat aan het hielbeen verkalkt. Hierbij kan de pees die langs de onderkant van de voet loopt, ontstoken raken. Deze pees verbindt het hielbot met de bal van de voet. De ontsteking kan ontstaan, doordat de aanhechting van de pees voortdurend onder spanning staat. Vervolgens kan dit gaan irriteren en ontsteken.
Hoe herken ik hielspoor?
Er zijn een aantal symptomen waaraan je hielspoor kunt herkennen. Ten eerste kan de ontsteking in de voet veel pijn geven. Je zult moeite hebben met lopen en schoenen dragen kan ook als pijnlijk worden ervaren. Veel mensen beschrijven het als een stekende en felle pijn. Dit kan uiteindelijk doorstralen naar de achillespees. Vaak wordt de pijn erger bij activiteiten en na een periode van rust. Hiernaast kan de voet licht opzwellen, rood zijn en warm aanvoelen.
Oorzaak en behandeling
Hielspoor komt vooral voor bij het dragen van verkeerde schoenen of en afwijkend looppatroon. Gelukkig is dit heel goed op te lossen door het dragen van steunzolen. Hierdoor wordt de voetboog beter ondersteund. Verder kan hielspoor ook komen door veroudering. De flexibiliteit van de peesspier neemt af en zo wordt het hielkussentje dunner. Andere risicofactoren kunnen zijn: diabetes, intensief sporten en platvoeten. Het is daarom belangrijk dat je comfortabele schoenen draagt en een afspraak maakt met een podotherapeut als je last denkt te hebben van een afwijkende stand van de voet. Zij kunnen ervoor zorgen dat met bepaalde oefeningen, de voeten ontlast worden en er dus geen ontsteking kan ontstaan.