Een fysiotherapeut houdt zich bezig met het bewegingsapparaat

Bijna iedereen is wel bekend met fysiotherapie en helaas komen de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven weleens in aanraking met deze behandeltechniek. Er zijn tal van redenen waarom mensen bij een fysiotherapeut belanden en er is niet een specifieke doelgroep die gebruik maakt van fysiotherapie. 

De “fysio” richt zich op de mobiliteit en eigenlijk alles wat met het zogeheten bewegingsapparaat te maken heeft. Soms bestaat fysiotherapie uit de behandeling in het kader van revalidatie na een ongeval, maar een fysiotherapeut kan ook worden ingeschakeld bij chronische klachten of klachten die ontstaan door een verkeerde houding.

Bij fysiotherapie wordt er altijd naar de onderliggende oorzaak gezocht

Een fysiotherapeut richt zich zowel op het verlichten van klachten en de bijkomende pijn, als ook op de oorzaak van de klachten en het voorkomen van herhaling in de toekomst. In zeer veel gevallen is een klacht gerelateerd aan een diepere oorzaak die wellicht ergens vandaan kan komen waar je dit nooit verwacht had.

Tip: https://fysioclub.nl/jvdi/therapiesoort/ergotherapie/ 

Zo kan een sportblessure bijvoorbeeld ontstaan door een bepaalde techniek die gebruikt wordt, maar ook door een simpel iets als verkeerde schoenen. Door het probleem bij de oorzaak aan te pakken gaat een behandeltraject niet over een nacht ijs, maar worden er wel de beste langdurige resultaten behaald.

Verschillende specialisaties gericht op specifieke doelgroepen en klachten

Er zijn binnen de fysiotherapie tal van verschillende specialisaties te vinden. Deze specialismes zijn onder andere gericht op verschillende doelgroepen, zoals hele jonge kinderen, mensen met een beperking of juist ouderen.

Uitgelicht: https://fysioclub.nl/jvdi/therapiesoort/ergotherapie/ 

Andere specialismen zijn niet zozeer gericht op de doelgroep, maar meer op specifieke klachten of onderdelen van het lichaam. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan een sportfysiotherapeut of een bekkenbodemspecialist. Steeds meer organisaties en verengingen maken gebruik van een fysiotherapeut om blessures te voorkomen, een goede houding aan te nemen en om ziekteverzuim te beperken.