Arm gebroken? Geef hem rust met een goede mitella

Een ongeluk zit in een klein hokje, en jouw eerste reactie zal waarschijnlijk met de armen je zelf willen beschermen. Helaas heeft dit als gevolg dat je arm gebroken is. Deze verschrikkelijke pijn wil je zo snel mogelijk vanaf, en weer vrij met je arm kunnen bewegen. 

Mocht je nog nooit gehoord hebben van een mitella of armsling, dit zijn hulpmiddel waarin je, je arm kan laten rusten. Dit middel wordt gebruikt bij geval van een botbreuk of kneuzing in de onderarm. Ook bij een snijwond wordt dit geraadpleegd. 

Hoe moet je een mitella knopen/ omdoen?

Een handige manier om je arm te steunen en de pijn te verminderen. Het vouwen, knopen en omdoen is wel een taak wat je moet weten. In deze stappen wordt dat fijn uitgelegd die jij makkelijk kan volgen.

Houd het doek tussen je lichaam en de gewonde arm met de punt naar dezelfde kant. De lange onderkant van het doek vouw je over je arm heen, zorg ervoor dat de punt je elle boog ook bedekt. Met de twee punten die je aan de bovenkant uitsteken maak je achter je schouder en nek langs een simpele knoop die niet te strak zit zodat het je knelt, maar ook niet te los dat hij om de minuut weer los schiet. In geval van botbreuk is het van belang dat jouw onderarm horizontaal ligt in het doek. Zo biedt je maximale rust. 

Mocht je dit niet zelf kunnen doen vanwege omstandig heden, is het beste alternatief een armsling. Dit is nog makkelijker maar zal iets meer kosten. De mitella sling is een kant en klare band waar jij alleen je arm in hoeft te leggen via de 2 delen, en het middenstuk over je nek je halen. Wel moet er een kant voor de schouder langs, de kant van je pols, en de kant waar je elle boog zit moet het achter de schouder langs.
Verschillende modellen van dit product kunnen meer steun geven. Het ligt aan de graad van jouw last welke nodig is. Vaak zal het simpele model (rond de tien euro) ook al genoeg zijn.Waar kan je een mitella kopen?
Een mitella of armsling kan je kopen in een apotheek of drogist of online. Mocht je in het gips gezet worden zal de dokter in het ziekenhuis jou al een mee geven. Dit hoort bij de behandeling. Bij een klein ongeval waar alleen een zelf ondervonden kneuzing plaats vindt zal het wel zelf geregeld moeten worden. Het is wel verstandig om dit te doen en niet zonder verder te gaan. Het kan het erger maken dan dat het eerst was, of het genees proces gaat langzamer