De beste hechting met hechtdraden 

In het geval van een diepe wond of een na een operatie is het soms nodig om hechtingen te plaatsen. Deze hechtingen houden de huid bij elkaar en zorgen ervoor dat deze op een gezonde manier kan genezen. Er zijn meerdere soorten hechtingsmateriaal die allerlei soorten voor- en nadelen bieden. Dit zijn de verschillende hechtdraden die worden aangeboden op de markt.  

Welk hechtdraad kiezen? 

Over het algemeen zijn er twee type hechtdraden. Het ene hechtdraad moet verwijderd worden met de hand na het genezen van de wond terwijl de andere op kan lossen tijdens de genezing van de wond. Je hebt keuze uit de volgende soorten hechtdraad.  

PDS Hechtdraad 

PDS staat voor Plus Antibacteriële Polydioxanone hechtdraad. Dit type hechtdraad is niet antigeen en ook niet pyrogeen. Dit zorgt voor een minimale weefselreactie wanneer aangebracht. Het draad is bedoeld voor zacht weefsel en wordt veel gebruikt in de wereld van oogheelkunde, vooral omdat ze absorbeerbaar zijn voor de huid.  

Vicryl Hechtdraad 

Vicryl Rapide hechtdraad is vervaardigd uit een polymeer met een laag moleculair gewicht. Dit zorgt ervoor dat de treksterkte sneller wordt verloren. Dit maakt het de ideale hechtdraad in situaties waar de wond maar een korte ondersteuning nodig heeft. Dit hechtdraad wordt daarom vooral gebruikt voor huidhechtingen bij kinderen, circumcisie en episiotomie. Normaal Vicryl hechtdraad is iets dikker en voorzien van een coating die het draad makkelijker te gebruiken maakt. Daarnaast houdt dit type hechtdraad de treksterkte 3 tot 5 weken lang.  

Monocryl hechtdraad 

Het grootste voordeel van dit type hechtdraad is dat het zorgt voor weinig weefselreactie. De oplosbaarheid duurt echter wel een stuk langer, namelijk 3 tot 4 maanden. Dit type hechting verliest echter wel sneller zijn treksterkte, wat ideaal is voor hechtingen die worden gezet onder de wondrand. Daarom wordt dit type vooral gebruikt bij diepe wonden en het draad is ontworpen om de schade van het weefsel minimaal te houden.  

Ethilon hechtdraad 

Ethilon hechtdraad is niet oplosbaar. Deze hechting moet daarom na het genezen van de wond nog handmatig worden verwijderd. Dit type hechtdraad minimaliseert de bacteriegroei echter minimaal en zorgt ervoor dat het weefsel niet veel wordt aangetast. Het wordt geadviseerd om dit type hechtdraad te gebruiken bij een zacht weefsel. Het glijdt hier daarom soepel doorheen. Dit type hechtdraad wordt gebruikt bij alle vormen van chirurgie door de extra elasticiteit en bijzondere sterkte.  

Tip: Maeso.nl