Zo richt je je thuiswerkplek goed in
Sinds de uitbraak van corona werken veel meer mensen thuis. Soms gedeeltelijk, soms volledig. Als je thuiswerkt wil je natuurlijk een goede werkplek hebben. Aan de keukentafel werken gaat wel voor een korte periode, maar als je vaker thuiswerkt is het wel fijn om een goed bureau en een goede bureaustoel te hebben. Dat is ook wel verstandig, want ergonomisch thuiswerken zorgt ervoor dat je geen klachten krijgt zoals pijn in je rug, nek en schouders. Je werkgever is verplicht om je te faciliteren voor het inrichten van een goede thuiswerkplek. Sommige werkgevers leveren hiervoor meubilair, maar veel handiger is het natuurlijk om een werkgever een vergoeding te geven
Kies voor een verstelbaar bureau
Als je een nieuw bureau koopt, kies dan voor een bureau dat in hoogte verstelbaar is. Zo kun je de meest ideale werkhoogte bepalen. In de Arbo wet staan hiervoor richtlijnen vermeld. Bepaalde afstanden moeten ‘kloppen’ wil je een goede werkplek maken van je bureau voor thuiswerken. Ook je bureaustoel moet uiteraard volledig naar jouw wensen kunnen worden afgesteld. Zo kun je een hele dag werken zonder klachten te krijgen.
Neem regelmatig pauze
Geen enkele werkgever mag van je verlangen dat je de hele dag achter je bureau zit. Strek af en toe even je benen en zorg ervoor dat je ogen niet uren achter elkaar op je beeldscherm zijn gefocust. Zo verklein je de kans op bijziendheid. Twee uur werken en twee minuten ontspannen waarbij je nadrukkelijk in de verte kijkt is een goede richtlijn. Zorg ook dat je werkt op een plek waar je je goed kunt concentreren. Rondrennende kinderen zijn vaak niet bevorderlijk, maar ook afleiding van buiten is niet aan te raden. Natuurlijk is het lang niet altijd mogelijk om thuis een ideale werkplek in te richten. Vaak moet je het doen met de mogelijkheden die er zijn.
Zorg dat je contact houdt met je collega’s
Op kantoor is er vaak ruimte voor een praatje met een collega. Maar als je thuis werkt zit dat er natuurlijk niet in. Het is dan helemaal niet vreemd om te videobellen met een collega om even bij te kletsen. Het hoeft lang niet altijd over werk te gaan. Ook als leidinggevende is het belangrijk om persoonlijk contact te houden met je medewerkers. Iedere week de planning doornemen in een persoonlijk videogesprek is bijvoorbeeld een goede gewoonte. Moedig je medewerkers ook zeker aan om problemen aan te kaarten, zodat er naar een oplossing kan worden gezocht.