Wat te doen tegen pigmentvlekken? 

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van je huid. Deze kunnen erg opvallen, wat je misschien niet fijn vindt om te laten zien of je vindt het niet mooi bij jezelf. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om pigmentvlekken minder zichtbaar te maken. Wat te doen tegen pigmentvlekken? 

Wat veroorzaakt pigmentvlekken? 

Pigmentvlekken zijn verkleuringen van de huid, wat we ook wel melanine noemen. Deze melanine is de kleur die wordt aangemaakt door pigmentcellen. Dit geeft de kleur aan je huid, waardoor je huidskleur dus bepaald wordt. Daarnaast beschermt deze melanine in de huid je ook tegen schadelijke stoffen zoals uv-straling. 

Over het algemeen zorgen je huidcellen ervoor dat deze melanine goed verspreid wordt. Toch kan het voorkomen dat er een ophoping van pigment ontstaat in de huid. Zo’n ophoping in de huid noemen we een pigmentvlek. Door invloeden van buitenaf kan de aanmaak van melanine gestimuleerd worden. Zo kun je meer pigmentvlekken krijgen door blootstelling aan de zon, ziekte, medicijnen of hormonale schommelingen.  

Hoe kun je pigmentvlekken voorkomen? 

Wat te doen tegen pigmentvlekken? Je kunt gelukkig zelf genoeg doen om pigmentvlekken te voorkomen. Als eerste is het belangrijk om jezelf dagelijks goed te beschermen met minstens SPF 30. Dit zal ervoor zorgen dat je huid minder snel melanine zal aanmaken. Het is dan ook aan te raden om de huid met de pigmentvlekken zo veel mogelijk uit de zon te houden. 

Als je pigmentvlekken hebt door de ouderdom, ziekten, medicijnen of hormonale schommelingen, dan kun je er zelf vrij weinig aan veranderen. In dat geval kun je het proberen te behandelen met een crème of kijken of de dokter er een oplossing voor heeft.  

Wat te doen tegen pigmentvlekken die je al hebt? 

Als je al pigmentvlekken hebt gekregen, dan kan het zijn dat je je hier onzeker over voelt. Zeker wanneer ze in het zicht zitten, kun je je er niet fijn bij voelen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen die je zelf kunt toepassen. Zo zijn er verschillende fijne crèmes te verkrijgen die de vlekken minder zichtbaar kunnen maken.  

Wanneer je erg aanwezige pigmentvlekken hebt, kun je kiezen om naar de dokter te gaan. Deze kan je een speciale crème voorschrijven die de pigmentvlekken kan bleken. Dit moet altijd via een arts gaan, omdat het zeer geconcentreerd en daardoor een heftige crème voor je huid is. Ook kun je kiezen om ze te laten behandelen door een huidtherapeut met bijvoorbeeld lasertherapie.  

Tip: Biodermal.nl