Wat dekt mijn zorgverzekering op vakantie?

Wanneer je binnenkort op vakantie gaat is het verstandig om goed te controleren of je verzekerd bent. De verplichte basisverzekering dekt namelijk niet alle zorgkosten die in het buitenlang wordt gemaakt. Helaas kun je je zorgverzekering niet heel het jaar door wijzigen. Wel kan je ervoor kiezen om naast je basisverzekering nog een reisverzekering af te sluiten.

De basis zorgverzekering

Zoals bijna iedereen wel weet ben je vanaf je achttiende verplicht om een zorgverzekering af te sluiten in dit land. Deze zorgverzekering dekt echter alleen de noodzakelijke kosten en zorgt ervoor dat je niet in financiële problemen beland wanneer je onverwachtse ziektekosten hebt.

Met een basisverzekering heeft elke Nederlander in het buitenland recht op onvoorziene spoedeisende hulp. Wel gaat de verzekering uit van de kosten die in Nederland worden gerekend voor een behandeling. Is de prijs op vakantie hoger? Dan moet je zelf het resterende bedrag betalen. Een paar voorbeelden van landen waar de zorg vaak een stuk duurder is zijn de VS, Canada, Zwitserland, Japan en een aantal Zuid-Amerikaanse landen.

Aanvullende dekking

Je kan een aantal kosten in het buitenland dekken met een aanvullende zorgverzekering. Echter kan je dit niet door het jaar heen toevoegen. Ben je van plan om in 2020 een grote reis te maken? Dan zou ik nu alvast een zorgverzekering kiezen die jou kan verzekeren, want slechts een aantal zorgverzekeraars bieden wel de mogelijkheid om dit gedurende het jaar aan te passen. De aanvullende zorgverzekering met buitenlanddekking kan op twee manieren, namelijk de Europadekking en de werelddekking.

Reisverzekering

Een reisverzekering heeft nog een hogere dekking en is heel het jaar door af te sluiten. Er kan een hoop misgaan op vakantie en dit kan je verzekeren met zo’n verzekering. Je kan kiezen voor een kortlopende reisverzekering (wanneer je zelden op vakantie gaat) of een doorlopende reisverzekering (wanneer je vaker op vakantie gaat).