Wanneer kies je voor een rollator of rolstoel?

Misschien wordt je moeder steeds ouder waardoor ze ondersteuning nodig heeft tijdens het lopen, of merk je zelf dat het lopen iets moeizamer gaat. In dat geval kan het slim zijn om te kijken of je bijvoorbeeld een rolstoel of rollator kan aanschaffen ter ondersteuning. Maar wat is het meest geschikt voor jouw situatie? Lees hieronder wat het verschil is tussen een rollator en rolstoel en wat de voordelen zijn.

Het verschil

Hoewel de twee woorden op elkaar lijken, zit er verschil tussen een rollator en een rolstoel. Een rollator is echt bedoeld als ondersteuning tijdens het lopen. Een rollator zorgt ervoor dat je iets meer houvast hebt als je bijvoorbeeld wil opstaan of tijdens het lopen. Je kan dan leunen op de rollator voor meer ondersteuning. Hiernaast kan je een rollator aanschaffen als je niet hele lange afstanden kan lopen achter elkaar. Hiermee krijg je de mogelijkheid om even tussendoor te gaan zitten.

Een rolstoel is bedoeld voor mensen die zelf heel slecht ter been zijn of helemaal niet meer zelfstandig kunnen lopen. Er bestaan veel soorten rolstoelen. Daarom is het belangrijk dat je kijkt naar het doel dat de rolstoel moet vervullen. Het is mogelijk om alleen een transportstoel aan te schaffen die dus bedoeld is voor het vervoeren. Kan je zelf de rolstoel niet voortbewegen en heb je daar hulp bij nodig? Dan kan je kiezen voor een duwrolstoel.

De rollator

Zoals eerder werd vermeld, is een rollator bedoeld voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben tijdens het lopen. Dit betekent dat je nog wel zelfstandig kan lopen, maar dus een beetje extra hulp nodig hebt. Een groot voordeel is dat je bij een rollator even kan zitten wanneer dat nodig is. Vroeger waren de rollators nog aan de zware kant qua gewicht. Tegenwoordig zijn veel rollators heel licht. Wanneer je niet zoveel kracht meer hebt, is dit natuurlijk ideaal. Hiernaast kan je veel rollators opvouwen. Op deze manier kan de rollator makkelijk mee in de auto.

Voordelen van een rolstoel

Er zijn tegenwoordig heel veel soorten rolstoelen. De beste keuze is waarschijnlijk een opvouwbare rolstoel. Het voordeel hiervan is dat je deze heel makkelijk kan opvouwen. Een reguliere rolstoel brengt het ongemak met zich mee dat het groot en vaak ook zwaar is. Een opvouwbare rolstoel is juist het tegenovergestelde. Je kan zelfs kiezen voor een elektrische opvouwbare rolstoel. Dit brengt nog meer voordelen met zich mee. Zo hoef je bijvoorbeeld je auto niet aan te passen, omdat je de rolstoel kan opvouwen en makkelijk in de kofferbak kan stoppen. Hiernaast hoef je niet veel kracht te hebben om de rolstoel vooruit te krijgen.