Waarom verschillen de prijzen per zorgverzekeraar?

Aan het einde van het jaar is het voor de zorgverzekeraar een belangrijke tijd. Want veel mensen maken hun keuze om te veranderen van zorgverzekeraar. Dit komt omdat er ieder jaar een groot verschil is in de goedkoopste zorgverzekering 2021. De premies willen nogal verschillen per jaar. Dit jaar gaan de basiszorgverzekering gemiddeld 3 tot 9% omhoog. De kans is groot dat je maandelijkse lasten dus omhooggaan. Een goede reden om uit te zoeken welke zorgverzekeraar de goedkoopste opties biedt. Want iedereen wil zijn maandelijkse kosten toch zo laag mogelijk houden? Goed om te kijken waar je op moet letten bij een zorgverzekering vergelijken 2021. Maar hoe komt het nou dat de prijzen zo verschillen per zorgverzekeraar? Wij zochten het in deze blog voor je uit.  

Het verschil 

De dekking van de basisverzekering is bij alle zorgverzekeraars hetzelfde. Wat precies in de dekking van deze basisverzekering zit is bepaald door de overheid. Het is dus zeker een aanrader om op de prijsverschillen te letten mocht je dit overwegen. Maar hoe komt het dan dat de prijzen verschillen terwijl de dekking overal hetzelfde is? De reden hiervan is dat verzekeraars hun premie pas op de laatste dag dat dit moet bekend maken. Hierdoor is het voor concurrenten lastig hun premies ogenblikkelijk aan te passen. Daarom bepaalt iedere zorgverzekeraar de premies van tevoren voor zich, waardoor de prijsverschillen uiteenlopen.  

De financiële situatie van een zorgverzekeraar speelt ook mee. Heeft het bedrijf meer geld te besteden? Dan is de kans groot dat een bedrijf een grotere buffer heeft om premies laag te houden. Wat weer een voordeel voor een zorgverzekeraar is omdat veel particulieren vaak aan het einde van het jaar voor de laagste verzekering kiezen.  

Corona-crisis 

Met de komst van de corona-crisis is het voor velen een onzekere tijd met het kiezen van de juiste zorgverzekeraar. Het is hierom lastig in te schatten hoeveel zorg er is uitgesteld door de virus-uitbraak. De ene verzekeraar zet meer reserves in de dan de andere. Veel verzekeraars verklaren de prijsstijging dan ook aan hogere lonen in de zorg.