Meer dan een IQ-score

Alleen een hoge IQ-score maakt je echter niet begaafd. Voor meer informatie kun je terecht op de website van giftedpeople. Als hoogbegaafde ben je fundamenteel anders en die bedrading in je mooie hersenpan is anders dan bij niet hoogbegaafden. En dat voel je ook. Niet iedereen begrijpt je gevoel voor humor, of waarom je je ‘zorgen’ maakt over wereldse problemen of heftig reageert op onrecht. Niet iedereen begrijpt dat je sneller overprikkeld raakt en complexere en intensere emoties hebt. En soms begrijp je zelf misschien niet zoveel. Hoogbegaafdheid is vooral een samenspel tussen intelligentie en zijnskenmerken. Deze kenmerken van zijn vind je ook terug in het gratis ebook over hoogbegaafdheid. Daarnaast hoef je jezelf niet in alle eigenschappen te herkennen om hoogbegaafd te zijn. Er is geen simpele checklist die je kunt afvinken. Daarom is het vooral belangrijk dat je kijkt naar de kenmerken waarin je jezelf herkent en wat dat voor jou en je manier van doen betekent.

Is een IQ-test nodig om hoogbegaafdheid te diagnosticeren?

De IQ-test en IQ score is een meetinstrument en een manier om hoogbegaafdheid vast te stellen. Veel mensen zien het als een manier om hun hoogbegaafdheid te bewijzen. Het kan voelen alsof je alleen dan kunt ontdekken en zeggen dat je hoogbegaafd bent. Maar hoogbegaafdheid komt niet altijd naar voren in een IQ-test. Sommige hoogbegaafden scoren zelfs laag op een IQ-test, terwijl ze een hoog IQ hebben. Intelligentie is meer dan de IQ-score die uit een IQ-test komt.

Een IQ-test is een momentopname

Dat is belangrijk om te onthouden. Want als je op dat moment niet goed kunt presteren omdat je humeur wat minder is, dan zie je dat terug in de score die uit de IQ-test rolt. Maar dat verandert niets aan de mate waarin je begaafd bent. Ook scoren veel hoogbegaafden lager op IQ-testen omdat ze de vragen anders interpreteren of er te veel over nadenken. Het hangt ook af van wie de IQ-test doet.