Maak duidelijk of er allergenen in zitten

Allergenen etiket

Tegenwoordig is het verplicht om de consument goed te informeren wat er precies aan allergenen in een product zit, zijn er allergenen die een reactie op kunnen roepen dan moeten deze vermeld staan op een zogeheten allergenen etiket. Consumenten kunnen op deze manier snel zien of het product wat zij willen kopen, geen allergenen bevat waar zij allergisch voor zijn. Al sinds eind 2014 dien je dit te vermelden via het zogeheten etiket op de verpakking.

Allergenen etiket

Verplicht als ondernemer

Als ondernemer ben je verplicht om alle allergenen te benoemen in een allergenen etiket, dat dit erg lastig kan zijn is natuurlijk niet vreemd. Je moet duidelijk alles vermelden, dat de consument dit goed kan zien. Eigenlijk moet de consument in een oogopslag kunnen zien, of er verkeerde allergenen voor hem of haar in het product zitten. Door een etiket te gebruiken kun je alles vermelden wat wettelijk gezien nodig is, zodat je alle informatie op een duidelijke manier kunt vermelden.

Horeca en cateringbedrijven

Als restaurant en ondernemer in de horeca ben je ook verplicht om de niet verpakte producten te voorzien van informatie over allergenen, ook hier kan een allergenen etiket van dienst komen om dit te vermelden. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van een QR code, een productspecificatie of een allergenen overzicht. In het overzicht worden de allergenen duidelijk zichtbaar gemaakt, dit kan door deze dik te drukken of bijvoorbeeld te onderstrepen. De grootte van de letters moeten ook aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat deze niet snel onleesbaar worden.