Knie brace – scharnierende hulp
Een knieklacht loop je snel op. Onze ‘beenscharnieren’ zijn dan ook vrij complex en hebben nogal wat bewegingen elke dag te verwerken. Als je overgewicht hebt, komt er ook behoorlijke druk op de knieën te staan. Een plotselinge val of een stoot kan je knie ook beschadigen. Gewrichten die het niet meer goed doen, leiden heel snel tot extra klachten. In en rond de knie kan van alles misgaan. Want zo’n knie is eigenlijk het brandpunt van pezen, zenuwbanen en gewrichten. Wie kent er niet iemand die wel eens wat aan de meniscus heeft gehad. Ook zeurende knieholtes zijn vrij gewoon. En als je op leeftijd komt kan het kraakbeen van de knie zo teruglopen dat bewegen pijnlijk wordt. Ook de knieschijf zelf is soms een probleemkindje. Dan is het even afgelopen met traplopen of fietsen. Bij knieklachten dient dan ook de knie brace ingezet. Alleen al om erger te voorkomen.
Problemen rond de knie
Een knie brace is een technisch hulpstuk die je rond je been zet. Die is vooral goed in te zetten bij ongemakken zoals:
• Kniebreuk;
• Artrose van de knie;
• Lopersknie;
• Ontstekingen van pezen in of bij de knie;
• Kruisbandproblemen;
• Vochtophoping meteen rond de knie.
Wat kan een knie brace?
Zodra je knieklachten ervaart, ga je het beste een afspraak bij huisarts of fysiotherapeut maken. Zo kan een goede diagnose vastgesteld. En kan meteen gemeld welk soort brace jouw probleem moet verhelpen. Naast verhelpen dient een brace ook om de pijn af te zwakken. Wat doet een brace in essentie?
• Verleent stabiliteit bij staan en lopen;
• Ondersteunt op correcte wijze;
• Dient ter bescherming;
• Versnelt genezing;
• Verlicht pijn;
• Stelt je in staat te werken en te sporten.
Drie beschermingsniveaus
Een knie brace kun je krijgen in drie verschillende beschermingsniveaus. Welke bescherming jij nodig hebt, hangt af van de ernst van de klacht. Een knieschijfbreuk, veelal opgelopen door een botsing, heeft een brace van het hoogste niveau nodig. Knieproblemen hoeven niet alleen bij plotselinge ongevallen te ontstaan. Ze kunnen zich ook langzaam aandienen. Wie veel te zwaar is, creëert zo’n sluipend knieprobleem door de jaren heen. Je huisarts constateert snel welk beschermingsniveau jij nodig hebt. Zo zal bij een slijmbeursontsteking een brace met het laagste niveau voldoende zijn.
Knie brace en kapotte kruisbanden
Tot de regelmatige klachten behoort problematiek rond de kruisbanden. Deze verbinden je boven- met je onderbeen. Scheuren ze of zijn ze anderszins kapot, dan ben je ineens behept met een instabiele knie. Dat kan nogal pijnlijk worden maar gelukkig is die felle pijn af te zwakken zodra je een kniebrace omdoet. Dat zal er dan wel eentje worden met het hoogste beschermingsniveau. De knie brace zorgt er ook voor dat je bewegingen een stuk beter worden. Ook problematiek rond de meniscus zorgt vaak voor instabiliteit; veel ouderen hebben hier last van. Als de klachten nog licht zijn, volstaat een brace met het laagste beschermingsniveau. Is het been echter instabiel, dan moet je een brace met het hoogste niveau gaan dragen. Sommige knieklachten zijn helaas niet op te lossen door de medische wereld. Denk aan de beruchte artrose (kraakbeenbeschadigingen). Wel ben je dan nog goed af met een kniebrace van het hoogste beschermingsniveau. Dat wordt dan een structurele hulp bij het bewegen. Wat ook erg goed helpt bij het bewegen, is een rugbrace.