Hoe lang duurt de overgang? 

De overgang is de periode waarin er veel in en aan je lichaam verandert. Dit kan gepaard gaan met verschillende klachten en kwaaltjes, zoals opvliegers, stemmingswisselingen en gewichtstoename. Dit zijn allemaal vervelende klachten die de gehele overgang aan kunnen houden. Maar hoe lang duurt de overgang nu eigenlijk? 

De overgang 

De overgang is de levensfase waarin je lichaam transformeert van een vruchtbare naar een onvruchtbare periode. De hormonen in je lichaam veranderen en je lichaam moet hier een nieuwe balans in zoeken. De verandering in hormonen kan zorgen voor de ongemakken die bij de overgang horen.  

Tijdens de overgang wordt er minder oestrogeen en progesteron aangemaakt in je lichaam. Deze verandering in hormonen verandert veel aan je lichaam. Als eerste merk je hierbij vaak een verandering in je menstruatie en kun je last krijgen van bijvoorbeeld opvliegers en een droge huid.  

Wanneer begint de overgang? 

De overgang is voor iedere vrouw anders. De ene vrouw raakt vervroegd in de overgang, wel dat andere pas laat in de overgang raken. Gemiddeld begint de overgang bij de meeste vrouwen tussen de 45 en 55 jaar. De gemiddelde leeftijd is dan ook vastgesteld op 51 jaar.  

In de maanden hiervoor zullen veel vrouwen al verschil merken. Zo zal hun menstruatie al onregelmatiger kunnen worden en zullen ze ook al last krijgen van verschillende overgangsverschijnselen zoals opvliegers. Deze klachten zullen geleidelijk toe kunnen nemen aangezien je hormoonspiegel ook geleidelijk afneemt.  

Hoe lang duurt de overgang? 

Vrouwen die in de overgang zijn zullen zich vaak afvragen; hoe lang duurt de overgang? Zeker de vrouwen die veel last hebben van klachten en kwaaltjes zullen zich dit vaak afvragen. Hoe lang de overgang duurt verschilt per vrouw. De gehele periode van de overgang duurt gemiddeld zo’n 7 tot 10 jaar. In de eerste jaren zullen de meeste vrouwen nog weinig klachten hebben of ze niet meteen aan de overgang koppelen. 

De gemiddelde tijd die tussen de onregelmatige menstruaties en de overgang zit, is ongeveer 4 jaar. Maar ook dan kunnen de overgangsklachten er nog zijn. De overgangsklachten kunnen in totaal zo’n 5 tot 10 jaar bestaan. Daartegenover zijn er ook vrouwen die maar een korte tijd wat merken van de overgang. Vaak zie je hier ook een groot verschil in levensstijl. Met een gezonde levensstijl en genoeg beweging is de kans groter dat je lichaam je hormoonbalans ook weer sneller herstelt. Dit zal ervoor zorgen dat je sneller van de overgangsklachten af bent.  

Tip: Ymea.nl