Heb ik een steunzool nodig?

Iedereen krijgt op ten duur wel eens voetklachten. Hoewel de een wegkomt met milde klachten als een blaar of een verstuikte enkel, kan het zijn dat sommige mensen te maken krijgen met ernstigere klachten zoals artrose, platvoeten of een doorgezakte voor- of middenvoet. Gelukkig worden hiervoor speciale schoenen gemaakt, waardoor de klachten verminderen. In veel gevallen kun je de klachten zelf al verminderen door steunzolen te dragen. Maar wanneer heb je een steunzool nodig? Wij leggen het je uit!

Vroegtijdig bij zijn

Veel mensen ontdekken hun voetklachten pas wanneer de voeten pijn gaan doen. Niet alleen met strakke schoenen, maar ook met lopen of tijdens hun dagelijkse bezigheden. Dit is natuurlijk erg vervelend! De oorzaken kunnen ook aan meerdere dingen liggen. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning van de voet wat niet goed is. Op een gegeven moment kan dit ook weer doorstralen naar de rug, nek of knieën. Best belangrijk dus dat je er op tijd achter komt dat er iets mis is aan je voet. Als je last denkt te hebben van voetklachten is het ook belangrijk dat je een afspraak maakt met een huisarts, fysiotherapeut of een orthopeed, zoals Veld Orthopedische Schoentechniek. Zij kunnen kijken naar de huidige staat van de voet en welke acties er eventueel ondernomen moeten worden. In veel gevallen laten zij steunzolen opmeten, maar je kunt natuurlijk ook zelf dit initiatief nemen.

Indicaties

Er zijn verschillende indicaties voor het dragen van steunzolen. Zo kunnen mensen met voetafwijkingen hier voor in aanmerking komen. Denk bijvoorbeeld aan aandoeningen zoals platvoeten en holvoeten. Ook met voetproblemen na een ongeval, scheefstand of beenlengteverschil en een foute voetstand kunnen steunzolen goede uitkomst bieden. In sommige gevallen lopen mensen tijdens het sporten een blessure op of krijgen zij spierspanningen in hun voeten en benen. Ook dan wordt soms aangeraden om steunzolen te dragen, om zo de belasting wat meer te verlichten waardoor de voet kan herstellen. Als mensen uiteindelijk last krijgen van rug- nek en/of schouderklachten worden zij ook vaak geadviseerd om steunzolen te dragen. Verder kunnen steunzolen handig zijn voor mensen met diabetes, reumatische aandoeningen of mensen met overmatige eeltvorming, eeltpitten en likdoorns.

Behandeling

Bij het aanvragen van steunzolen wordt eerst gekeken naar jouw situatie, mogelijke oorzaken en de vorm van jouw voet. Hierbij krijg je deskundig advies over de behandeling en krijg je uitgebreide informatie over welke schoenen je het beste voortaan kunt dragen.