Gehoorbescherming voor professionals: 3M oordoppen

3M oordoppen

Gehoorschade kan langzaam ontstaan, en je hoeft het niet eens door te hebben. Als je werkt in een omgeving met hard geluid, zoals in de bouw, heb je gepaste bescherming nodig voor je oren zodat je gehoor geen schade oploopt. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbescherming te bieden aan werknemers, ter veiligheid en bescherming. 3M oordoppen zijn voorbeelden van oordoppen die goed kunnen zijn voor professionals. Hieronder staat uitgelegd waar je op moeten letten bij gehoorbescherming voor op de werkvloer.

3M oordoppen

Gehoorkappen of oordoppen?

Je hebt de keuze uit gehoorkappen en oordoppen om je gehoor mee te beschermen tegen hard geluid. Gehoorkappen kunnen het meeste geluid dempen, dus in een zwaar industriële omgeving kan dit de beste keuze zijn. Maar gehoorkappen hebben wel als nadeel dat je ze de hele dag voelt zitten en ze je oren kunnen verhitten. Ook krijg je haast geen enkel geluid meer mee, ook niet van je omgeving. Oordoppen kunnen daarom ook een goede keuze zijn. Deze moeten echter wel heel goed in je gehoorgang passen, anders dempen ze het geluid niet goed. Het nadeel van oordoppen is dat ze in je oren zitten en dus minder hygiënisch zijn.

Zo kies je de beste gehoorbescherming

Je moet een aantal zaken langslopen om te kunnen bepalen wat de beste keuze is omtrent gehoorbescherming bij jou op de werkvloer. Ten eerste moet je weten hoe hard het geluid op de werkvloer is, in decibel. Ten tweede moet je weten hoeveel dit verlaagd moet worden, oftewel, welke SNR-waarde je nodig hebt in gehoorbescherming. Tot slot moet je rekening houden met overbescherming waarbij de drager van de gehoorbescherming een geïsoleerd gevoel krijgt. Je kan dan geen gesprekken meer voeren. Er moet nog wel enig geluid toegelaten worden met de gehoorbescherming die je kiest. Ook is het natuurlijk een slim idee om te inventariseren wat je voorkeuren zijn van de werknemers zelf omtrent het soort gehoorbescherming.