De voordelen van zorg op afstand!

zorg op afstand

Door innovatie in de zorg zijn er veel meer mogelijkheden. Zo kan je gebruikmaken van zorg op afstand. Dit heeft vele voordelen. Maar welke voordelen zijn dit eigenlijk?

Meer flexibiliteit

Door innovatie in de zorg wordt er steeds meer mogelijk. Een voorbeeld hiervan is zorg op afstand. Een van de voordelen hiervan is dat het voor meer flexibiliteit zorgt voor patiënten. Dit gebeurt door patiënten in staat te stellen medische zorg te ontvangen zonder fysiek naar een arts of ziekenhuis te hoeven gaan. Dit kan bijvoorbeeld via telemedicine, waarbij patiënten via videoconferentie of telefoon in contact komen met een arts of verpleegkundige. Hierdoor kunnen patiënten zorg ontvangen vanuit hun eigen huis, waardoor reistijd en reiskosten worden bespaard. Ook kan deze zorg patiënten in staat stellen zorg te ontvangen op momenten dat het voor hen het meest geschikt is, zoals ’s avonds of in het weekend, wanneer artsenpraktijken of ziekenhuizen normaal gesproken gesloten zijn.

Minder kosten

Naast meer flexibiliteit heeft innovatie in de zorg voor meer voordelen gezorgd. Zorg op afstand stelt patiënten in staat om zorg te ontvangen zonder dat ze fysiek aanwezig moeten zijn bij een arts of ziekenhuis. Door deze dienst kunnen patiënten hun medische kosten verminderen. Deze kostenbesparing kan worden gerealiseerd door een aantal verschillende manieren. Ten eerste verminderen patiënten hun reiskosten en tijd door geen verplaatsingen meer te maken. Ten tweede kunnen patiënten de kosten voor het zien van een arts verminderen doordat zij de zorg kunnen ontvangen zonder dat zij een afspraak hoeven te maken. Ten derde kunnen patiënten hun medische kosten verminderen door minder medicatie te gebruiken als deze zorg wordt geboden, wat een directe kostenbesparing inhoudt.

Meer keuzemogelijkheden

Meer keuzemogelijkheden zijn erg van belang in de zorg. Door innovatie in de zorg is dit ook mogelijk. Zorg op afstand biedt patiënten namelijk meer keuzemogelijkheden door middel van telemedicine en telezorg. Het maakt het mogelijk voor patiënten om met hun arts of zorgverlener te communiceren via video, telefoon of e-mail, zonder dat ze naar het ziekenhuis of de kliniek hoeven te gaan. Door deze manier van zorg kunnen patiënten toegang krijgen tot specialisten, zorgverleners en andere middelen die eerder moeilijk toegankelijk waren. Het vermindert ook de tijd die patiënten besteden aan wachten in wachtkamers of aan het reizen naar hun arts of zorgverlener. Door deze toegankelijkheid en flexibiliteit krijgen patiënten meer keuzemogelijkheden voor hun zorg, waardoor ze meer controle over hun eigen gezondheid krijgen.

Meer betrokkenheid

Gebruik maken van zorg op afstand heeft veel voordelen. Door innovatie in de zorg heb je ook veel meer mogelijkheden gekregen. Een van deze mogelijkheden is meer betrokkenheid. Door middel van deze zorg kunnen patiënten betrokken blijven bij hun behandeling en zorg, zelfs als ze niet fysiek aanwezig kunnen zijn. Door middel van telefonische consulten, video-oproepen, e-mails, tekstberichten en online patiëntenportalen kunnen patiënten hun zorgverleners vragen stellen, hun gezondheids- en medische informatie bijhouden, hun behandelplannen beheren en feedback geven.