De 3 meest voorkomende woningaanpassingen bij ouderen

woningaanpassingen bij ouderen

Ouderen wonen steeds langer zelfstandig, ook wanneer de beperkingen toenemen. Momenteel gaat het om zo’n 1,2 miljoen 75-plussers. Naar verwachting groeit dit aantal uit tot ongeveer 2,5 miljoen 75-plussers die zelfstandig thuis wonen in 2040. Om thuis te kunnen blijven wonen als je ouder wordt, is het soms nodig om de woning aan te passen of te verhuizen naar een geschiktere woning. Dit zijn de 3 meest voorkomende woningaanpassingen bij ouderen. 

Drempelhulp als populaire woningaanpassing voor ouderen

Voor ouderen die slecht ter been zijn of in een rolstoel of scootmobiel zitten, kunnen drempels in de woning flink in de weg zitten. Het is natuurlijk een optie om drempels te verwijderen, maar het is nog makkelijker om gebruik te maken van een drempelhulp. Drempelaanpassingen zijn voor iedere situatie passend. Zo kan er bijvoorbeeld een aluminium oprijplaat of scheggen worden geplaatst en zijn er ook oplossingen voor wie het balkon niet meer kan betreden. Zo wordt de gehele woning weer toegankelijk. 

Meer vrijheid met wandbeugels

Wandbeugels zijn er in allerlei soorten en maten, waardoor deze in verschillende ruimtes een uitkomst kunnen bieden. Zo helpt een wandbeugel naast het bed dat je makkelijker zelfstandig in- en uit bed kunt stappen. Ook zijn er speciale wandbeugels voor op het toilet of in de douche. De pakpaal is een praktische oplossing die verplaatsbaar is. Dit is een verplaatsbare stalen steunstang die tussen de vloer en het plafond wordt geklemd met een boven- en voetplaat. De paal geeft dus ook steun op plaatsen waar een handgreep geen optie is. 

Langer zelfstandig wonen dankzij de traplift

Wie niet langer de trap op kan lopen, kan langer thuis blijven wonen dankzij de traplift. Ook kan de traplift helpen als het traplopen veel moeite en energie gaat kosten. Dit hulpmiddel is in feite niets meer dan een op rails gemonteerde stoel die je in een rustig tempo naar boven of naar beneden brengt. De traplift kan op vrijwel iedere trap gemonteerd worden en is altijd veilig in gebruik. Er zijn ook andere liftoplossingen mogelijk, zoals de badlift voor in de badkamer. Met deze lift kan je gemakkelijk omhoogkomen na het badderen. Doordat de traplift je laat zitten is het makkelijker om in- en uit het bad te stappen. Ook de tillift is een optie. Dit is een handiger hulpmiddel dan de badlift, maar deze heeft wel hogere kosten.